closer-popup
footboom
Autorização do usuário no site footboom1.com
Entrar pelas redes sociais
ou
Esqueceu sua senha?
Cadastro
closer-popup
footboom
Cadastro
auth.register.required

Ваша відповідь збережена
Зробіть, будь ласка, прогноз для майбутніх матчів
successful

Obrigado!

Feito! Verifique seu e-mail para obter a oferta especial!
closer-popup
Cardápio Fechar
pt

Польський вектор українського футболу

Польський вектор українського футболу
Fonte da foto:
Redimensionar a+ a-

На трансферному ринку намітилась тенденція - українські футболісти стають цікавими польським клубам. Інтерес до наших гравців зі сторони сусідів був ще влітку, але тоді до підписання контрактів справа не дійшла. А от взимку в Польщу вже перебрався Андрій Богданов, є предметний інтерес до Валерія Федорчука та Олексія Хобленка. Є ще ряд футболістів, по яким тривають переговори та консультації. Вважаю, що польський трансферний вектор із часом буде тільки посилюватися.

Зараз польський футбол на підйомі. Головна причина – розвиток економіки. Реформи проведені в 90-х та 2000–х роках починають працювати. Польща із соціалістичної бідної країни перетворилася на сучасну європейську країну. Звідси і розвиток інфраструктури, фінансові можливості клубів. Зараз у Польщі є можливість для того, щоб займатися футболом в кожному куточку країни, розвивається дитячо–юнацький футбол, клуби підтягують власну інфраструктуру (насамперед, стадіони). У фінансовому плані місцеві ФК можуть дозволити собі зарплату в 10 тисяч доларів на місяць майже без проблем. У нас подібні фінансові умови окрім "Динамо" та "Шахтаря" можуть запропонувати хіба що "Зоря", "Ворскла", але далеко не у всіх випадках.

Дуже важливо, що населення Польщі є платоспроможним. Люди можуть дозволити собі купувати квитки, платити за трансляції, залишати гроші на підході до стадіону, купувати атрибутику і тому подібне. Це відкриває перед клубами великі перспективи щодо збільшення фінансових горизонтів.

Велику роль відіграє і той факт, що польський футбол подолав корупцію. Немає особливих претензій до арбітражу. Корупціонери, люди, які не захотіли жити по–нових, чесних, однакових для всіх правилах – пішли із футболу, або отримали кримінальну відповідальність. Слова "відкат", "договірний матч" - вже у минулому. Про подібне в Україні ми можемо тільки мріяти.

Але є і проблеми. Насамперед, не вистачає якісних тренерів. Є коуч збірної Польщі Адам Навалка, кваліфікація та тренерський хист якого не викликає сумнівів. Далі – порожнеча. Про що мова, якщо добре відомий нам Маріуш Левандовскі, який грав у Україні за "Шахтар" та "Севастополь", а після завершення кар’єри займався ресторанний бізнесом десь в ОАЕ, нещодавно став біля керма одного із лідерів першості - "Загламбе". Це рідна команда Маріуша, в якій він колись грав. Тому якогось витонченого, тактично гнучкого, видовищного футбол у першості Польщі не побачиш. Вирішальним стає індивідуальна майстерність гравців. Не дарма певні клуби із Польщі цього літа хотіли запросити Мирона Маркевича.

Також, на мою думку, сусідам не вистачає менеджерів, управлінців, які б будували певні системи на майбутнє. Можливо виключенням є познанський "Лех", який активно будує бізнес–модель. В цьому клубі створені умови для розвитку та прогресу футболістів. "Лех" завжди грає першим номером, команду навіть порівнюють із "Наполі". Познанці активно продають футболістів. Згадайте, лише київське "Динамо" із "Леха" запросило Теодорчика, Кадара та Кендзьору. У Познані двох перспективних гравців "задрафтували" скаути італійської "Сампдорії".

Але загалом першість Польщі - не дуже високий за рівнем турнір. Підтвердженням є ранній виліт польських команд із єврокубів. Цього сезону ніхто не зумів пройти кваліфікацію. А в минулому році "Легія" стала посміховиськом на старті Ліги Чемпіонів. Екстрена зміна тренера в середині турніру дала можливість зіграти внічию із самим "Реалом", перемогти "Спортинг" та пройти до плей–офф Ліги Європи, де відразу вилетіли. Все стало на свої місця. На мій погляд, першість України навіть у теперішньому стані, переважає польський чемпіонат.

Причина такого стану справ – ліміт на легіонерів. Варягів в Польщі в одній команді може бути тільки чотири. Свого часу у нас було тільки чотири українці, а тут - тільки чотири легіонери. Рівень місцевих гравців не дуже високий, а купувати якісних гравців ще не навчилися. До того ж всі кращі (це навіть стосується юнаків) їдуть до Європи. Скаутів, селекціонерів від європейських клубів тут вистачає (насамперед, сусідня Німеччина), бо зараз деякі польські гравці знаходяться на хорошому рахунку в топ–чемпіонатах. Всі шукають нових Левандовьскі.

Екстракласа є доволі рівним турніром. Тут кожна команда за хорошої гри може претендувати на високі місця. Окремо стоять "Лех" та "Легія", які мають трохи більші можливості та сильніший склад. Формат першості Польщі такий само, як і в Україні (ми перейняли їхній досвід). Чемпіонат ділиться на дві частини, тільки у сусідів в еліті грає на чотири команди більше, тому на другому етапі вони діляться на "вісімки", а не на "шістки". Зараз в чемпіонаті лідирує "Легія", але їй на п’яти наступає "Лех", "Ягеллонія" та "Гурнік". Вся боротьба за чемпіонство, призові місця, та збереження прописки - ще попереду.

Наші земляки поки що виступають по–різному. Так Тарас Романчук має доволі хорошу пресу в "Ягеллонії". Українець - капітан команди, один із лідерів середини поля, справжній трудяга, який виконує дуже багато чорнової роботи. Його поважають та люблять вболівальники. Дуже гарно себе проявляє Володимир Костевич. В Польщі ним дуже задоволені. А от у Дмитра Хомченовського не склалося у "Ягеллонії", його виставили на трансфер. Своєю грою та своїм відношенням він заслужив на таку оцінку. Якщо вже речі називати своїми іменами. Свій рівень демонструє Артем Путівцев. Не все виходить поки у Олексія Дитятьєва. Денис Баланюк не так давно перейшло до "Вісли", тому висновки робити передчасно. Думаю, що гарні шанси себе зарекомендувати має Андрій Богданов у "Арці", можливо Валерій Федорчук (головне, щоб травми не заважали). Хобленку буде важче, бо "Лех" - граюча команда, а він більш працьовитий футболіст. Буду тільки радий, якщо у цьому прогнозі я помилюся.

Notícias em destaque
Avalie o material
Compartilhar

Classificação da casa de apostas

Newsline

02 julho
18:50
Евро-2024. Румыния - Нидерланды. Текстовая прямая трансляция
01 julho
22:57
Pedrinho deixa o Atletico e voltará ao Shakhtar Donetsk, da Ucrânia
22:04
Corinthians negocia a contratação do atacante Brian Rodríguez, do América-MEX e da seleção do Uruguai
21:00
Concorda com Neymar?
20:02
O técnico Abel Ferreira quer muito Gabigol no Palmeiras. A aprovação é 100%.
19:00
Corinthians pondera despedir António Oliveira
30 junho
23:48
Cuca foi procurado pelo Fluminense, mas recusou a investida
22:44
Kaio Henrique para oficializar nas próximas horas no FC Porto
21:42
Santos quer regresso de Gabigol
20:41
Douglas Luiz reforça a Juventus
19:35
Polémica no Brasil: Artur Jorge fala em "entrada violenta" e áudio revela que VAR considera lance "correto"
01:37
Fluminense negocia com Shakhtar para manter Marlon até 2025
01:26
Vinícius Jr brilha e 'atira-se' aos árbitros: "Sempre ao contrário..."
00:10
"São coisas íntimas". Talisca revela 'segredo' de Cristiano Ronaldo
29 junho
22:23
Brasil bate Paraguai e está praticamente nos quartos da Copa América
28 junho
23:39
Muralha: "Ronaldo mudou tudo, dos treinos até às horas de sono"
22:37
António Oliveira desiludido e desgastado: brasileiros dão pormenores do 'caos' no Corinthians
21:34
Hulk foi dos EUA ao Brasil, treinou, jogou, ganhou e foi elogiado: "É um exemplo"
20:33
MT deixa Vasco da Gama e assina em definitivo pelo Santa Clara
19:29
Alisha Lehmann nos Estados Unidos para apoiar Douglas Luiz: "Sempre contigo, amo-te"
02:48
Flamengo, Lazio e Marcos Antônio tratam a transferência como questão de tempo
01:44
Palmeiras de Abel Ferreira contrata médio-ofensivo
00:36
O momento em que um grupo de adeptos do Corinthians invadiu as instalações do clube
27 junho
23:40
Douglas Luiz vai ao médico em Las Vegas e depois assina pela Juventus
Mais notícias
200 000 грн + 500 FS
Pegue um presente →