Евро-2024 Финальный турнир. Групповой этап. / /
Окончен
1 : 2

Словаччина - Україна 1:2. Щаслива зірка Шапаренка

Источник фото:
3212

21.06.2024. Євро-2024.
Німеччина. Дюсельдорф. Стадіон "Дюссельдорф Арена"

Головний арбітр: Майкл Олівер (Англія)
Асистенти: Стюарт Берт (Англія), Деніел Кук (Англія)

Словаччина - Україна 1:2

Голи: Шранц, 17 - Шапаренко, 54, Яремчук, 80

Словаччина: Дубравка, Пекарик, Ганцко (Суслов, 67), Вавро, Шкріньяр, Лоботка, Куцка, Гараслін (Оберт, 67), Дуда (Бенеш, 60), Боженік (Стрелец, 60), Шранц (Сауэр, 86)
Тренер: Франческо Кальцона

Україна: Трубін, Матвієнко, Тимчик, Забарний, Мудрик (Маліновський, 85), Судаков, Бражко (Сидорчук, 85), Зінченко, Шапаренко (Таловеров, 90+2), Довбик (Яремчук, 67), Ярмоленко (Зубков, 67)
Тренер: Сергій Ребров

Попереджений: Яремчук, 84

{{widget:lineup:26064}}

Основне питання після першої невдалої гри було - тактичні висновки тренерського штабу та склад. Склад скорегували. Циганкова, який напередодні тренувався за індивідуальної програми, праворуч змінив Ярмоленко, а під ним вийшов Тимчик замість Коноплі. Таким чином, повністю оновили правий фланг. Досвідченого Степаненка в опорній зоні змінив молодий та більш швидкісний Бражко. Ну й воротарська позиція, навколо якої зламано було безліч списів: тут Трубін замінив Луніна. Матвієнко лишився в центрі з Забарним, Зінченко - ліворуч в обороні, а Сваток - на лавці.

У дебюті більше з м’ячем попрацювали словаки (володіння в районі 60 на 40) і протягом 10-ї хвилині створили два небезпечних моменти - двічі пробивали Гараслін та Шранц з гострого кута, двічі Трубін діяв надійно,  прийнявши удари на себе.

На 13-й хвилині зайшов перший удар в площину від українців - після непоганої контратаки правим флангом Тимчик віддав Довбику трошки "в спину", але синьо-жовті підібрали, доставили м’яч в опорну зону, звідки Бражко перевірив пильність Дубравки. Шкода, що майже по центру, словацького голкіпера особливо не напружив.

На 17-й хвилині словаки заробили небезпечний стандарт, Трубін вибудував стінку з лежачим Судаковим, удар Ганцко пішов в дальній кут - Трубін відбив. А потім пропустили. Ганцко вкинув з-за бокової, Гараслін зовнішньою стороною стопи в дотик поодовжив на дальній кут воротарського, де Зінченко програв повітря Шранцу. Ну, як програв. Просто не дострибнув. А Шранц дострибнув. І кивнув в протихід Трубіну, який намагався "перекластися" в повітрі, але не встиг цапнути м’яч, що дуже неприємно відскочив від газону - 1:0.

Українці вибігають в непогану контратаку, у Мудрика є пропозиції ліворуч та праворуч, але вирішує бити сам з напівкружжя - набагато вище воріт. А володіння - знов за командою Франческо Кальцона, саме словаки продовжують катати м’яч між захисниками та вибудовувати позиційні атаки. Українці при цьому високо не пресингують, на відміну від суперника, який одразу починає "прихоплювати" українських захисників при втраті м’яча.

На 28-й хвилині дав соло в штрафному суперника Довбик. Прибрав на замасі Шкріняра, але Пекарік встиг в підкати заблокувати удар в ближній кут. Наступна атака - Мудрик прострілює (чи то так пробиває) з лівого флангу, рикошет, Ярмоленко в стрибку дотягається, але з незручної позиції не влучає в кут.

Хвилин за п’ять - якісна атака синьо-жовтих правим флангом, з розрізною передачею Ярмоленка в штрафний на Довбика та з поверненням Артема в дотик п’ятою на Андрія. На жаль, Вавро "вичитав", вставив бутсу, а з відскоку Тимчик пробив в дальню стійку.

В наступній атці залітає на швидкості в штрафний суперника Мудрик, прокидає головою захисника, намагається скинути в центр партнеру повз голкіпера, але Дубравка чіпляє коліном, рятує!

Ближче до кінця тайму, завдяки ударному відрізку від команди Реброва, володіння трошки вирівнялося - 55 на 45. Заробляє праворуч стандарт Ярмоленко. Зінченко пробиває в площину, в надії на рикошет та натовп набігаючих гравців, але Дубравка відбиває грамотно - у фланг, повз польових.

Котиться контратака словаків, Гараслін зміщується зліва в центр повз Забарного, Бражко у випаді трошки не встигає заблокувати удар, але Трубін стрибає та парирує в дальньому куті. Це був останній небезпечний момент до перерви.

Що ж, хоча б після пропущеного увімкнулись, сконструювали декілька непоганих атак. Бо до того - взагалі сумно було. Зрівнялись за ударами (7-7), але помітно поступились за ударами у площину (5-2). За передачами - 303-230 на користь словаків, за точністю передач - 91 проти 89 відсотків.

Втім, слід зазначити основне - незважаючи на непоганий потенціал атак, по факту Дубравку напружили значно менше, ніж суперник примусив стрибати Трубіна. Бо помітно не вистачало гарних рішень в останній фазі атаки. А коли рішення були (та ж п’ята Довбика на Ярмоленка) - словаки встигали впоратись. До речі, може, в тому епізоді Артему б варто було самому пробити. Але не жадібний, відкинув.

Дебют другого тайму - суцільна боротьба та стики. Перше загострення - лише на 51-й хвилині: Мудрик пролетів ліворуч та накинув на Довбика в штрафний. Що зробив Артем - не зовсім зрозуміло: чи то він так невдало головою пробив, чи намагався скинути на когось… Врешті, м’яч пішов паралельно лінії воріт.

А за три хвилини українці забили! Бражко в опорній зоні відібрав м’яч у Куцки, Мудрик погнав контратаку до воріт суперника, катнув Довбику, але трошки в спину, Артем пригальмував. Почекав, підключив Судакова, той запустив ліворуч Зінченко, який чудово зряче віддав в центр, "на одиннадцять". Де Шапаренко в дотик обвідним ударом вклав в кут повз рукавицю Дубравки - 1:1. Гарно спрацьовано.

Кальцона проводить подвійну заміну, а українці створюють черговий момент: Ярмоленко приймає діагональ, підключає Тимчика, той прострілює на ближній кут воротарського, а Довбику не вдається у дотик підрізати в ближній кут - Бенеш, щойно вийшовши на поле, встигає заблокувати.

Смикає м’яз Ганцко, але лікарі бинтують, тимчасово повертають на поле. Тим часом, Тимчик намагається закинути за комірець Дубрвці - за задумом непогано, за виконанням - повз "рамку". Контроль - за синьо-жовтими, що покращують статистичні показники та, важливіше, лишають без м’яча суперника. Ребров першими замінами змінює на вістрі Довбика на Яремчука, а замість Ярмоленка випускаючи менш технічного, але свіжого та більш швидкісного Зубкова.

На 69-й хвилині Мудрик праворуч заробляє кутовий, сам подає на ближню стійку на голову Яремчуку, але Роману не вдається підрізати собі за спину на партнерів. Хвилини за чотири українці вибігають в контратаку, Яремчук чудово ставить корпус,  розганяє, ліворуч мчить Мудрик, але Роман затягує з передачею, не "відтягує" захисник вбік, і коли підключає Михайла, у того не залишається, варіантів, окрім удару під гострим кутом, Дубравка перекриває.

Невеличка пожежа в обороні словаків праворуч, але за наявності контролю віддати точну останню передачу під удар гравцям збірної України не вдається. І тут Яремчук забиває другий,  і знов все розіграно чудово! Забарний знаходить в центрі Шапаренко, Микола підсікає за вуха захисникам на хід Яремчуку, Роман чудово зупиняє м’яким першим дотиком, після чого стопою проштовхує повз Дубравку - 1:2! 16-й гол форварда за збірну, завдяки якому Яремчук виходить на чисте четверте місце у списку голеадорів національної команди, маючи попереду Коноплянку з 21 голом. Про Шевченка та Ярмоленка казати не будемо - до них прірва.

Збірна Словаччини, звісно, додає, продовжує робити заміни Кальцона, Ребров відповідає виходом Сидорчука та Маліновського замість Бражка та Мудрика (ліворуч зміщується Судаков), вже у доданий час Шапаренка міняє Таловєров, на словацьких подачах попрацювати….

П’ять доданих хвилин, словаки намагаються прорватись на індивідуальних діях, бо позиційно все перекрите… І все. Нічого, крім подач в район рукавиць Трубіна та втрат у соло-проривах "соколи" не створюють. Англійський арбітр дає фінальний свисток - є перша перемога України в групі!

Дивіться також: Відеоогляд матчу

Ну що ж, другий тайм склався помітно кращим за перший. Суперник трошки підсів фізично, й навіть заміни не допомогли - той випадок, як часто буває в нас самих - хоч і свіжі гравці замість втомлених ветеранів, але не підсилили, бо класу забракло.

Натомість, команда Реброва хоча й не виглядала чітко збалансованим злагодженим механізмом (до цього, будемо відверті, ще далеко), але декілька добрих атак з грамотними рішеннями в зонах на гора видала. Той самий клас гравців, про який занадто багато лунало з кожної праски, все ж епізодично спрацював. Хтось має в чеснотах бачення поля з довгим пасом, хтось - якісний середній пас, хтось - відчуття моменту на вістрі. В двох гольових моментах це все вдало склалося до купи, й команда отримала результат.

Щодо стартових змін, з яких почали. Поки невідомо, що там з Циганковим, але, схоже, щось вже не так було й проти румунів, тому Ярмоленко праворуч напружився та дав корисний контроль. Дискусійне рішення залишити Матвієнко в центрі, а Зінченко ліворуч (замість варіанту Сватка в центрі та переводу Матвієнко ліворуч) до перерви дало очікувані проблеми позаду, але по перерві на результат спрацювала саме креативна складова Зінченка-захисника. Плюс, по перерві, коли словаки втомились та полишили високий пресинг, Матвієнко без тиску почав генерувати дуже непогані діагоналі, завдяки чому й має пріоритет на місце у старті.

Молодий Бражко в опорній зоні дав більше руху та декілька разів добре спрацював на перехопленнях та у боротьбі, і хоча не без помилок. але матч точно може занести собі в актив. Тимчика та вікового Ярмоленка, будемо відверті, до перерви Ганцко з Гарасліном рвали добряче, а от після заміни обох словацькоих гравців помітно легше стало. Натомість, робота Тимчика на атаку пішла в плюс, лише варто зазначити, що їм обом з Коноплею не вистачає якоїсь тонкості в рішеннях. Лінійно працюють, і у цій лінійній роботі Тимчик вперед відпрацював добре.

По Трубіну все просто. Голкіпер повністю заслужив звання Лев матчу, і цим все сказано.

По замінах також все вдалось. Яремчуку десь, можливо, пощастило вийти на втомлених захисників, що створило ілюзію більш корисної гри на фоні Довбика. Це не так - Артем дуже корисно попрацював попереду до перерви, і якби це він змінив Романа у другому таймі, ми б мали, вірогідно, те ж зовнішнє враження, тільки дзеркально. Але попресингував Яремчук добре, і у гольовому моменті варто відзначити чудовий прийом закидання Шапаренка.

Сам Микола по перерві вийшов "зовсім іншою людиною", взяв безпосередню участь у двох голах та, мабуть, може з повним правом вважати цей тайм поки найкращим у своїй ігроцькій кар’єрі.

Повертаючись до замін - Зубков дав потрібну свіжість праворуч, потрібну боротьбу та рух. На той момент, маючи інших креативних виконавців на полі для створення моментів, це було важливіше. Та й Ярмоленко на той момент фізично вичавив з себе все, що міг.

Єдине, що не дуже зрозуміло по замінах - позиція на полі Сидорчука після його виходу на поле. Маліновський зіграв нижче. Судаков гриз опонента на лівому фланзі, а Сидорчук діяв вище, після відбору в суперника повинен був "притримувати", але... Не його профіль. І навіщо воно так було задумано - загадка.

Втім, то таке. Головне - результат, він є, словакам після голу Яремчука та серії замін від Реброва на посилення оборони нічого притомного створити не дозволили. Тепер збірна України має три очки та очікує завтрашнього матчу румунів із бельгійцями. Щось прогнозувати на тему турнірного становища в групі ще зарано та досить безглуздо, бо з поточною різницею м’ячів будь-який перерахунок очних зустрічей буде залежати від інших результатів.

Тому просто зачекаємо результату завтрашнього матчу Бельгія - Румунія, який надасть значно більше інформації для прихильників "порахувати шанси".

А поки - просто порадіємо перемозі.

Прогнозы

Все прогнозы